مجموعه باستانی و تاریخی نقش رستم در شمال شهرستان مرودشت، روستای زنگی آباد در 6 کیلومتری تخت جمشید واقع گردیده و از حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۶۲۵ میلادی مورد توجه بوده است.
در این بنای تاریخی یادمانهایی از دوره ایلامیان، هخامنشیان، ساسانیان دیده میشود و علاوه بر آن ، مقبره داریوش بزرگ، خشایارشا، اردشیر یکم و داریوش دوم و نیز بنای سنگی و برج مانند کعبه زرتشت در این محوطه قرار دارد.
آرامگاه پنجمی نیز وجود دارد که احتمال می رود متعلق به داریوش سوم باشد.
کوهی که نقش رستم بر آن حک شده حاجی آباد نام دارد که در گذشته به نام های دو گنبدان و سه گنبدان شهرت داشته است.
کعبه زرتشت نیز یکی از بناهای مهم محوطه ی نقش رستم است که با راز های سر به مهر خود درست روبروی آرامگاه داریوش دوم قرار گرفته است.
هنوز کسی راجع به کاربرد دقیق این بنا چیزی نمی داند اما دیدگاهها و تفسیرهای متفاوتی درباره ی آن وجود دارد. برخی معتقدند که کعبه زرتشت یک آتشگاه و آتشکده و مکان روشن کردن آتش مقدس و محلی برای عبادت بودهاست.
گروهی دیگر این بنا را به دلیل شباهتش به آرامگاه کورش بزرگ، آرامگاه یکی از شاهان یا بزرگان هخامنشی تصور می کنند و در این میان برخی دیگر از ایرانشناسان این اتاقک سنگی را محلی برای نگهداری اسناد و کتابهای مقدس می دانند. البته نظریات دیگری همچون معبدی برای ایزد آناهیتا و یا تقویم آفتابی هم شنیده شده است که کمتر مورد توجه هستند.
این مجموعه در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
آدرس: شهرستان مرودشت ، 6 کیلومتری تخت جمشید